Beszámoló a legutóbbi elnökségi ülésről – Bemutatkozott Borsod megye új tisztigyógyszerésze

A Magyar Gyógyszerészi Kamara B.-A.-Z. Megyei Szervezete elnöksége 2021. december 14-én tartotta kibővített elnökségi ülését videókonferencia formájában. Az ülésen részt vett dr. Hankó Zoltán országos elnök, dr. Kun Lajos, regionális tisztifőgyógyszerész, és meghívást kaptak az országos küldöttek és a bizottságok elnökei. Bemutatkozott B.-A.-Z. megye új tisztigyógyszerésze, dr. Menszátor T. Szandra is.

Hankó elnök úr először részletes, és minden aspektusra kiterjedő előadást tartott a gyógyszerek jelenlegi csomagküldésével kapcsolatos gyakorlatról, annak tarthatatlanságáról, a január 1-én életbe lépő új szabályozásról, majd válaszolt a felmerülő kérdésekre.

A csomagküldés végnapjai

A Magyar Országgyűlés november 30-án megszavazta, hogy január 1-től − a gyógyszer-gazdaságossági törvény egy új 74/A- §-sal egészül ki, mely szerint „Magánszemély helyett és nevében eljárva, üzletszerűen végzett bevásárlói és kiszállítói szolgáltató tevékenység keretében gyógyszerkiszállítás nem végezhető”, továbbá − hatályát veszti a gyógyszer-gazdaságossági törvény 3. § 22. pontjában a „csomagküldést ide nem értve a” szövegrész, a 63. § (6) bekezdésében a „vényköteles” szövegrész és a 63. § (6a) bekezdése. Amennyiben dr. Áder János köztársasági elnök aláírja és a Magyar Közlönyben kihirdetésre kerül az egészségügyi salátatörvény, 2022. január 1-től Magyarországon csomagküldéssel sem vényköteles, sem vény nélküli gyógyszert értékesíteni nem lehet.

Mint ismeretes, a Kamara országos elnöksége szeptember 23-i ülésén foglalkozott a „csomagküldés”, „házhoz szállítás” és „internetes gyógyszerrendelés” témakörével és egy nyilatkozatot fogadott el, amelyet eljuttatott az egészségpolitikai és hatósági vezetőknek. Ezt követően különböző kormányzati és hatósági vezetőkkel egyeztetések folytak. Ezek eredményeként született meg a gyógyszer-gazdaságossági törvény módosítási javaslata, amelyet a Magyar Országgyűlés elfogadott.

A jogszabály-módosítás értelmezhetőségét elősegítendő Hankó elnök úr néhány szempont tisztázását tartotta szükségesnek: A kamara egységesként kezeli a „csomagküldés”, a „házhoz szállítás” és az „internetes gyógyszerrendelés” rendszerét, melynek szabályozásában harmóniára van szükség.

A január 1-ig hatályos szabályozás szerint is, az interneten rendelt vénynélküli gyógyszer csak gyógyszertárban vehető át vagy házhoz szállítással (amit a gyógyszertár végez), ugyanakkor egyre gyakoribbá vált, hogy erre csomagküldés keretei között is sor kerül. Ez szabálytalan, és a jelenlegi keretek között kontrollálhatatlan. Ez gyógyszerbiztonsági, betegjogi és adatvédelmi kockázatot jelent.  Az elmúlt hónapokban megismert piaci folyamatok alapján internetes gyógyszerkereskedelmet folytató gyógyszertárak honlapjait - melyekért jogszabály szerint a működtető gyógyszertár vezetője kizárólagos szakmai és betegbiztonsági felelősséggel tartozik - külső marketingcégek (gyógyszertári láncok forgalmát és betegkörét szervező franchise cégek), illetve ezekkel szerződött multinacionális étel- és drogéria futárszolgálatot működtető cégek (Kifli, Foodpanda, Wolt, eMAG stb.) saját fejlesztésű és irányítású webterekbe, ún. kereskedelmi marketplace-ekbe szervezik. Ezzel gyakorlatilag bekapcsolódnak a gyógyszerellátásba.

Ezek a platformok az elmúlt hónapokban külföldi anyacégek irányításával jöttek létre, bővülnek, és egyre inkább teret nyernek. A multinacionális tapasztalatok és háttér segítségével saját webtereiken belül koncentrálják a beteg- és megrendelő adatokat, a felelősséget a franchise központokon keresztül korlátos számú szerződött patikára szignálják ki, a kiválasztott központi patikákból pedig az árréstömegük jelentős százalékáért cserébe, minden felelősség nélkül, kényelmi igényekre hivatkozva, saját futárrendszerükkel, csomagküldés formájában végzik a kézbesítést (pl: információink szerint az egyik ételfutár cég Budapest területét egy központi patikából látja el).

Mindez szintén gyógyszerbiztonsági, betegjogi és adatvédelmi kockázatot jelent. A kialakult és egyre terjedő gyakorlat további fennmaradása és erősödése a fentebb jelzett kockázatok növekedése mellett magában hordozza akár a holland-német területen meghonosodott DocMorris gyakorlatot, akár már középtávon is az Amazon Pharmacy gyakorlatának hazai megjelenését. Mindkét folyamat kockázatot hordoz az országosan egységes, területileg kiegyensúlyozott gyógyszerellátó rendszer megmaradására és működőképességére. A növekvő mértékű szabálytalan gyakorlat, valamint a strukturális kockázatok mindenképpen igényelték a csomagküldés, házhoz szállítás és internetes gyógyszerkereskedelem teljes körű felülvizsgálatát és újra szabályozását. (Téves információ, hogy a törvénymódosítással a házhozszállítás szűnik meg!)

Ennek első és legsürgetőbb lépése volt a csomagküldés lehetőségének törvényi szinten történő mielőbbi kizárása volt. A törvénymódosítás kihirdetését követően többlépcsős jogszabály-, miniszteri rendelet módosításra is szükség lesz még – fejezte be előadását dr. Hankó Zoltán.

Az ülés résztvevői üdvözölték ezt a jelentős eredményt, tekintettel a vidéki kispatikák működésének fennmaradásának érdekében is.

Kérdések és válaszok

A megyei elnökség nevében dr. Nyíri László megyei elnök megköszönte a mindenre kiterjedő előadást, majd további kérdésekben is kérte Hankó Zoltán tájékoztatását.

Az új, államilag támogatott patikai szoftver fejlesztésével kapcsolatban Dr. Hankó elmondta, hogy három tesztpatika segítségével a fejlesztés első fázisa lezárult, s elkészült egy lista a fejlesztendő területekről. A további egyeztetéseket követően egy, másfél éven belül 150-200 gyógyszertárat lehet majd bekapcsolni a rendszerbe. Cél, hogy a piaci szereplőktől független, megfizethető szolgáltatáshoz jussanak a patikák. A rendszer működésének fontos része lesz, hogy legyen egy egységes orvosi szoftver is.

A ,,tőkeprogram” kapcsán arról tájékoztatott, hogy az MFB által kidolgozásra kerülő lehetőség a fiatalok továbblépéséhez szükséges tőkemuníciót biztosítson. Mint ismeretes, a kamara kérdőívekben kért adatokat a kamarai tagoktól: 375 darab értékelhető válasz érkezett, melyek elemzése folyik, ezután hozzák nyilvánosságra a részleteket.

A „kisboltos programmal” kapcsolatban felhívta a kollégák figyelmét, hogy erről minden információ magtalálható a kamara honlapján.

Az MDR-rendelet kapcsán: a lakossági gyógyszerellátás orvostechnikai eszközökkel kapcsolatos adminisztrációs, illetve kérelemfizetési kötelezettség ügyében a kamara négy forgalmazóval együtt jogszabálymódosító anyagot nyújtott be a törvényhozáshoz.

A FoNo VIII. megjelentetése előzetes egyeztetés nélkül történt, hiányoznak a feltételek annak betartásához, ezen a területen is folyik a kármentés a kamara részéről.

Dr. Hankó Zoltán végül kihangsúlyozta, hogy sem szakmai, sem politikai részről nincs rossz szándék a gyógyszerészekkel szemben, készül egy új, stratégiai együttműködési megállapodás a Kormánnyal.

Menszátor T. Szandra tisztigyógyszerészEzután dr. Kun Lajos regionális tisztifőgyógyszerész egyebek mellett a Borsod megyei gyógyszerészekről szólva elmondta, megszerette őket, jól lehet együttműködni velük, minden kérést, javaslatot készségesen elfogadnak és teljesítenek.

Elmondta még, hogy a B.-A.-Z. megyei gyógyszertárak ellenőrzésére, igazgatási feladatainak ellátására új tisztigyógyszerészt vettek fel dr. Menszátor T. Szandra személyében.

A tisztigyógyszerésznő, aki szintén jelen volt a megbeszélésen, elmondta magáról, hogy 2011-ben Debrecenben végzett, 2015-ben hatástanból szakvizsgázott. A miskolci Szent Rókus Gyógyszertárban dolgozott a tára mögött. Férje is gyógyszerész, három gyermekük van.

Elmondta: Segítő, kollegiális kapcsolatban bízik a gyógyszertári dolgozókkal, maga részéről igyekszik rendelkezésükre állni és segíteni mindenkinek a munkáját. Bizalommal fordulhatnak hozzá a kollégák.

Elérhetőségei: ; +36 70 371 2953

Végül az elnökség egyhangúlag megszavazta, hogy a B.-A.-Z. megyei szervezet 100.000 forintnyi üzletrészt vásároljon a Békéshelp Kft-ben.

-mgykbaz-

A cikkhez csak regisztrált felhasználóink fűzhetnek hozzászólást. Jelentkezzen be, vagy regisztráljon.