Hamisítják a magyar No-Spát Ukrajnában

Az ukrán Állami Gyógyszerészeti Szolgálat betiltotta egyes magyarországi gyártást feltüntető csomagolásban árusított No-Spa görcsoldó gyógyszerek forgalmazását Ukrajnában.

Kosztyatin Romanenko, az állami szervnek az Ukrajnában forgalmazott gyógyszerek minőségéért felelős helyettes vezetője az MTI-nek elmondta, hogy a No-Spát gyártó Sanofi-Aventis nemzetközi vállalat ukrajnai képviselete fordult hivatalos levélben a szolgálathoz, jelezve, hogy ukrajnai patikákba kerülhettek olyan sorozatok a gyógyszerből, amelyek gyanújuk szerint hamisítványok. A felsorolt sorozatszámú gyógyszereken gyártóként a magyar Chinoin gyár szerepelt.

A tisztségviselő kifejtette, hogy csak a felsorolt sorozatszámú, vitatott származású gyógyszereket vonják vissza a forgalomból. Hozzáfűzte, hogy az említett gyógyszerek még mintegy három évvel ezelőtt kerültek Ukrajnába, és hangsúlyozta azt is, hogy semmiféle minőségi kifogás nem merült fel a Magyarországon gyártott No-Spákkal szemben.

Szavai szerint Magyarországról nagy mennyiségben szállítanak továbbra is Ukrajnába a gyógyszerből. Példaként említette, hogy csak az idén már mintegy 2,5 millió ilyen injekció került ki az ukrajnai patikák polcaira.

Az ukrán Állami Gyógyszerészeti Szolgálat hétfőn tette közzé honlapján a bizonyos sorozatszámmal ellátott, különböző kiszerelésben lévő No-Spa tabletták forgalmazásának betiltásáról hozott határozatát.

(forrás: MTI)